torstai 8. toukokuuta 2014

Täydellisesti istuvat pitsisukat ja/tai -tohvelit

Minulla on paljon eripuraa sukkien kanssa joten olen kehitellyt tekniikan jolla saan samanlaiset, täydellisesti istuvat sukat tehtyä. Tämä tosin vaatii sovittamista matkan varrella että lahjaksi ei saata ihan yhtä täydellisesti onnistua. Tämä ohje on iso- ja leveäjalkaiselle naiselle (41-43).



Lankana on Novitan impivaara, puikkokoko 3, koska halusin vahvat, tiiviit sukat. Sukat neulotaan varpaista varteen päin, mutta varvasosa neulotaan erikseen.

Luo 12s sukkapuikolleen, eli 48 silmukkaa.  Aloita suljettu neulos ja neulo sileää 4krs. Siirrä yhdelle puikolle viereisiltä puikoilta yksi silmukka että yhdellä puikolla on 14s. Aloita tällä puikolla *pitsineulos, neulo muilla kolmella sileää, mutta lisää 1 silmukka siirrettyjen tilalle (puikoilla 12-12-12-14 silmukkaa).

*Pitsineulos; neulo 4s etureunoistaan yhteen, *langankierto, 1o* 6 kertaa, neulo 4s takareunoistaan yhteen. Pitsikuvio neulotaan joka neljäs kerros, muilla kerroksilla sileää.

Neulo 12cm. Tämän jälkeen lisää 5:llä seuraavalla pitsikuviokerroksella kuvion jälkeisellä puikolla 2s ja kuviota edeltävällä puikolla 2s.
Neulo viimeisen pitsikuviokerroksen jälkeen 3krs sileää.

Siirrä pitsikuviopuikkoa vastapäätä olevalle puikolle (jalkapohjapuikolle) viereisiltä puikoilta 4s (2 kummaltakin). Puikolla on nyt 16s. Neulo sileää tällä puikolla kunnes olet tehnyt suikaleen joka yltää kantapään taakse samalle tasolle pitsikerroksen kanssa nilkassa. Minulla tämä oli n. 15cm.

Seuraavaksi tehdään sivut. Jatka pitsipuikon viereistä puikkoa edestakaisin neuleena ja nappaa juuri neulotusta pohjasuikaleesta aina reunasilmukkasilmukka mukaan (eli kiinnität pohjan sivuneuleeseen) ja kavenna tämä silmukka heti pois. Tee toisella oikealla puolella 2s lisäys, neulo 5 kerrosta ja lisää vielä 2s oikealla kerroksella. Neulo sivua kunnes pala kohtaa kantapääpalan. Ompele nämä palat yhteen ja tee toinen sivu samoin.


TOHVELIT; Virkkaa aukon ympäri löyhästi kiinteitä silmukoita viimeistelläksesi reunan.
SUKAT; Poimi reunoista silmukat. Minulla on tässä vaiheessa ympäri 70 silmukkaa. Jatka pitsineulosta kuten ennenkin, neulo muilla puikoilla 1 krs sileää ja tämän jälkeen 3o,2n neulosta haluttuun pituuteen.


VARPAAT; Poimi reunasilmukat puikoille, 12s kullekin. Neulo sileää kunnes pikkuvarvas on miltei peittynyt. Aloita kavennukset tässä reunassa, eli jalkapohjapuikon 2 viimeistä ja seuraavan puikon 2 ensimmäistä silmukkaa neulotaan yhteen. Jatka kaventamista tällä reunalla joka kerros tai varpaiden muodon mukaan. Kun ukkovarvas on miltei peittynyt aloita samanlaiset kavennukset myös tässä laidassa ja ajtka kavennuksia molemmilla reunoilla kunnes varpaat ovat peittyneet. Katkaise lanka, ota se parsinneulalle ja päättele reikä pomimalla silmukoita vuoron perään molemmin reunoin neulalla ja kiristämällä silmukat yhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti