sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Villan värjäystä

Olin efektivärjäyskurssilla jossa värjättiin reaktiiviväreillä (EMO) villalankaa. Ostin pirtin kehräämön harmaata villalankaa koska silloin värit ovat murretut ja luonnonläheisemmät. Tällaista sain aikaan.

Vasemmalla on vihreällä, ruskealla ja keltaisella värjättyä lankaa (500g), sitten on samalla keltaisella ja punaisella värjättyä lankaa (tosin keltainen tuli tässä vahvemmaksi, 300g), sitten on vihreällä, sinisellä ja violetilla värjättyä 200g. Kaksi oikealla olevaa pitempää vyyhteä ovat jotain ohuempaa kudelankaa (100% villaa sekin) jota kurssinvetäjä toi kassillisen ja myi pilkkahintaan pois kun omistaja ei jaksanut enää tehdä siitä mitään. Siinä oli yksi pieni vyyhti ihanaa violettia jonka nappasin heti itselleni, ja sitten hailakan vaaleanpunaista loput joita yritin väriliemien jämällä värjätä violetimmaksi. Hirveästi ei muuttunut enää. Toisen tummemmassa päässä on käytetty sinistä.

Takana on ihana kukkaverho ettei lankoihin tartu punamultaa aitan seinästä. Tuossa oli hyvä kuivata vyyhtejä kun aurinko ei päivällä pääse siihen paistamaan.

Värjäykseen käytetään etikkaa, suolaa, kangasvärejä/reaktiivivärejä/painatusvärejä ja mikroa.

Ja nyt löytyi se ohjekin;

ESILIUOTUS
Sekoita 40-50 asteiseen veteen 0.5tl suolaa ja 1 rkl etikkaa/litra. 5 litrassa voi liottaa 400g villaa. Upota villat veteen kokonaan ja anna liota 15 minuuttia huoneenlämmössä. Nosta villat vedestä ja puristele liika vesi pois. (Kosteaan ja hyvin liotettuun villaan väri tarttuu tasaisesti)

VÄRJÄYS nestemäisillä EMO tekstiiliväreillä, reaktiiviväreillä
VÄRJÄYSLIEMI;
Sekoita n. 50 asteiseen veteen 1tl suolaa ja 3 rkl etikkaa. Värjäysliemessä ei tarvitse olla paljoa vettä, puoli litraa -litra riittää riippuen astian koosta. Tekstiilivärit sekoitetaan tähän. Happamuus auttaa värejä tarttumaan kuituun. 5ml eli teelusikallinen väriä riittää värjäämään 100g villaa.

VÄRJÄYS;
Upota villat tai osa villasta liuokseen. Painele ja hiero varovasti että että myös vyyhdin sisäpuoli saa väriä. MUISTA KÄYTTÄÄ KÄSINEITÄ.  Anna levätä ja imeä väriä n. 5 minuuttia.

VÄRIN KIINNITYS
Puristele mahdollinen liika väri varovasti pois. Aseta villat muovipussiin tai kannelliseen mikroastiaan 200g erissä. Sulje pussi tai kansi ja anna levätä vartin verran. Kuumenna sitten villoja mikrossa 2x4min, pussin suuta ainakin voi pitää hieman raollaan muttei auki. VARMISTA ETTÄ MUOVIPUSSI KESTÄÄ MIKROTUKSEN. Me käytimme sinisiä roskapusseja ja vaikka villat kuumuu todella kuumiksi ja muovipussi menee lötöksi muovi ei sulanut villoihin kiinni. OTA PUSSI VAIKKA PATALAPUILLA ULOS, SE ON KUUMA!
Pidä kuumennusten välissä sen verran taukoa että pussi ehtii jäähtyä hieman (sitten on sopiva kun kärsit nostaa sen takaisin mikroon käsin). Pienemmällä villamäärällä voit vähentää kuumennusaikaa esim. 2x3min/100g.

HUUHTELU
Anna kuumennettujen villojen jäähtyä täysin, voit antaa olla myös seuraavaan päivään asti. Aloita huuhtelu kädenlämpöisellä vedellä ja vaihda huuhteluvesi asteittain viileämmäksi. (Ja minä skippasin tuon ja suoraan huuhtelin pihaletkun kylmällä vedellä...) Jatka huuhtelua kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Puristele vesi varovasti pois ja aseta villat kuivamaan ilmavaan paikkaan.
Älä koskaan kuivata värjättyä villaa auringonvalossa! Se haalistaa värit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti