sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Raadosta ryysyksi; Liotus, pesu, kaavinta, parkinta

Jatketaanhan tätä kun kelit on ollut niin kamalan kosteat ettei tuo suolaus ole onnistunut ja pruukkaa kohta nahka härskeilemään eikä tällainen siveä pikkutyttö sellaista kaipaa.
Eli otetaan nahka ja ravistellaan siitä kokkeroiset suolat pois. Koska meillä ei ole sen kummempia tiloja nahka on tosiaan maannut vaan navetan ylisillä ilmavasti. Vaikka luulisi että siellä olkien seassa olisi kuivempaa niin hevon hännät. Kissa sentään ei ole osoittanut vieläkään kiinnostusta nahkaa kohtaan.
Mutta niin, kun on suolat karistettu ja päästy alakertaan niin viskasin nahan 40l rakennussaaviin ja kannoin sen päälle n. 30 litraa lämmintä vettä. Harrastelijanahkurin käsikirja suosittelee n. 34-35 asteista vettä, mutta koska vesi seisoi pihalla betonilattialla miusta oli aika sama minkälämpösessä vedessä se oli. Reilunlämpöistä vettä vain, siinä se jäähtyy. Vieressä puretaan moottoreita.


Koska navetassa ei ole juoksevaa vettä jouduin tosiaan kaiken kantamaan käsin. Jos ei huvita raahata vettä suuntaan ja toiseen selkä vääränä kannattaa hankkia jokin paikka jossa on juokseva vesi. Ei kuitenkaan ihan kylpyhuone, raato tuoksuu omalleen ja se haju tarttuu tiukkaan.
Annoin ensin liota vajaat 6 tuntia, sitten vaihdoin vedet ja annoin liota vielä pari tuntia. Nämä vedet kaadoin surutta vielä ojaan koirien iloksi, ne kun on siellä käyneet liiankin innokkaasti nuuskimassa ja tutkimassa nyt.

Tämän jälkeen vaihdoin jälleen vedet kuumempaan (pesun tulisi tapahtua muutamaa astetta kuumemmassa vedessä kuin liotus) ja ruikkasin sekaan reilusti astianpesuainetta. Tämän jälkeen nahka veteen ja kepillä sitä rumputtelin vedessä ja jätin sinne likoamaan. Välillä kävin nostamassa nahan pois ja lisäsin pannullisen kiehuvaa vettä sekaan että ees jotenkuten lämpimänä vesi pysyisi. N. tunnin päästä toistin tämän operaation uusilla vesillä ja pesuaineella ja rankempalla nahan rummuttamisella.
Nahka alkaa olla tasaisesti kostunut ja ennen tiukasti kiinni olleet kakat irrota. Yum yum!

Sitten huuhdellaan. Tähän käytin jo viileää vettä koska lämminvesivaraajamme on pieni ja halusin päästä kuumaan suihkuun operaation jälkeen. Nyt käytin n. 20l vettä kerrallaan ja huuhtelin ja rummuttelin nahkaa vettä vaihtaen kunnes saippua on pesty pois. Meni n. 4 huuhtelukertaa. Tämän jälkeen purista vesi pois ja aseta tasaiselle alustalle kaavintaa varten.

Kaavinta on kovaa ja aikaavievää hommaa mutta tämä kannattaa tehdä huolellisesti. Kaavintaan käytin tylsää moraa ja puista paistolastaa. Aloitin häntäpäästä ja pitkin, tasaisin vedoin ensin vedin hännästä ylimääräiset pois ja sen jälkeen jatkoin alhaalta päähän päin kaavintaa. Käytä reilusti voimaa, mutta varo ettet riko nahkapintaa. Pitkät, tasaiset vedot ovat parhaita. Ja samat kohdat saa käydä useaan otteeseen kunnes irtonainen rasva, liha ja jänteet on saatu pois. Nahan sisäisen rasvan irrotukseen saa juurikin käyttää voimaa ja useita kaavintakertoja. Mutta mitä paremmin saat tämän tehtyä sen paremmin nahka parkkiintuu. Tähän kului itselläni n. 3 tuntia ja sairaalloisen kipeät kädet.Tuo vaalea möykky tuossa on sitä nahan sisäistä rasvaa joka on painettu ulos ja pois. Oikealla kaavittua nakaa, vasemmalla kaavintaa odottavaa.

Koska meillä ei tosiaan ole fiksuja tiloja tein tämän osan liiterissä ja huomasin että se ei ole ihan se paras idea. Tai ainakin pitäisi olla joko isompi pölkky tai puhtaampi ympäristö. Kaavittuun nahkaan tuo sahanpuru ja puupöly tarttuu uskomattoman tiukkaan ja vaikka yritin huuhdella ja nyppiä sitä pois vedessä vielä kaavinnan jälkeen se tahtoi huonosti irrota.


Koska en löytänyt mistään AIV happoa tarpeeksi pientä määrää piklaukseen hyppäsin tämän yli. Harrastelijanahkurin käsikirjassa tätä toimenpidettä suositellaan koska se valmistaa nahan parkitukseen. Monet kotiparkitsijat joiden kanssa olen puhunut ja joiden videoita ja ohjeita seurannut eivät tee tätä joten ajattelin että mennään sitten ilman.
Parkintaan käytin alunaa (saa apteekeista) ja määriä mietin pitkään. Monet kotiparkitsijat käyttävät laimeaa liuosta, käsikirjassa taas hyvin vahvaa. Itse päädyin käyttämään n. 20l vettä, 200g alunaa ja 200g suolaa. Sekoitin ensin alunan aj suolan kiehuvaan veteen, sen jälkeen tämän seoksen lämpimään veteen ja sitten lisäsin nahkan sekaan ja hämmentelin sitä jonginaikaa. Jätin nahan parkkiintumaan hieman lämmitettyyn saunaan, koska se on ainut paikka jossa voi toivoa että vesi ei jäätyisi. Annoin nahan olla yön yli ja tarkistin parkituksen tilan seuraavana päivänä. Nahka ei ollut tasaisen värinen poikkileikkaukseltaan joten lisäsin n. 10l vettä ja jätin nahan liuokseen 5 päiväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti