sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Kinnasneula

Tykkään tehdä käsitöitä eri menetelmillä ja yrittää opetella vanhoja tapoja ja säilyttää niitä. Kinnasneulahan on yksi hyvin perinteinen menetelmä jolla saa tiivistä, lämintä ja kunnon villasta tehtynä tuulenpitävää pintaa. Minulla ei ole kinnasneulaa ollut mutta olen käyttänyt juuttisäkkien ompelemiseen käytettävää neulaa opetellessani tekniikkaa. Nyt sitten tuli hinku saada oma kinnasneula ja opetella sen tekoa. Ensimmäinen aikomus oli tehdä se hirven leukaluusta mutta sitten mietin että pitää ostaa hiukan erilaisia teriä puukkosahaan että saisi leuan siististi siipaloitua ja paremmat hiomavälineetkin tarvitsee kuin tavan hiomapaperin joten annetaan sen luuneulan olla vielä toistaiseksi. Hain moran ja pistin pajun poikki. Veistin siitä kolme aihiota jotka toin sisälle kuivamaan. Kaksi jätin viileämpään ja kosteampaan eteiseen ja kolmannen toin sisään. Ajattelin katsoa miten eri paikassa kuivuminen vaikuttaisi puuhun ja työstöön mutta ei noissa aihioissa mitään eroa ole tällä hetkellä ainakaan. Sitten vaan vuolemaan pikkuhiljaa neulalle muotoa. Paksuudeksi jätin n. 3mm, pituus on n. 6-7cm. Veistin tämän pajun sydänosasta.

Ylempänä aihio, alla muotoon vuoltu neula. 

Sitten ohuella poranterällä porataan reikä. Mies vaan on nilkuttanut poranterän niin tiukkaan etten saanut terää vaihdettua niin pyörittelin terällä sormin reiän. Ensikerralla teen niin että teen ylemmäs yhden reiän ja siitä n. 2mm alemmaksi toisen aj sitten puukolla kopautan välin pois, ei tuo isontaminen oikein sujunut ja liian lähelle kun yrittää toista reikää niin poranterä vain lipsuu valmiiseen reikään.  Sitten hiotaan neula. Ensin hioin 80:llä kauttaaltaan ja muotoilin sillä pehmeämpiä muotoja ja sitten hienompi hionta 240:llä hiomapaperilla. Siitä revin palan jonka pyörittelin ympyräksi että sain tuon reiänkin hiottua. Sen jälkeen hienohionta karkealla pellavaliinalla. Ihan tyytyväinen olen ensimmäiseen versioon. Mietin vain pitäisikö vahata tuo neula vielä ja sitten koeajaa se.

Hiontaa vaille valmis. 


Käytiin muuten miehen kanssa kirpputorilla tässä yksi päivä ja tällainen kudontakehikko löytyi sieltä. :) Pääsee nauhoja ja vahvikkeita kutomaan, jei!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti